Livet om bord

Med mindre andet er aftalt, sætter vi ikke folk, der ikke kender hinanden, i samme kahyt. Det betyder typisk, at vi er 5-8 ombord, selvom der er 10 køjepladser.

En typisk dag for anker kunne se således ud:

Vi står op på forskelligt tidspunkt. Derfor er morgenmaden individuel. Opvaskeren dagen i forvejen har sluttet af med at røre dej til brød og lægge den i køleskabet, så en af de første, der står op, lægger brødet i forme og bager det og der laves kaffe. Hvis man ikke foretrækker friskbagt brød, er der som regel også havregryn med mælk, og hvad der ellers er købt ind.

Frokost er, med mindre andet aftales, også individuel, da nogen måske er på svømmetur, snorkeltur, dyk eller tur i land.

Til gengæld er aftensmad og opvask struktureret, så det går på skift mellem alle. Når det er ens maddag, må man selv sørge for, at ingredienserne er til stede. Det er en god ide at tage frostvarer ud dagen i forvejen og lade dem tø op i køleskabet. Så spares der på strømmen.

Sundowner bruger vi til at få afstemt dagen, typisk inden aftensmaden. Her aftales den videre sejlads, fællesaktiviteter og man tager fat i potentielle problemer inden de vokser sig store. Det kan godt kræve en del tilpasning at være ombord på begrænset plads, med nogen man ikke kender, og som har andre vaner og præferencer end en selv, så regn med at der skal slibes kanter og at det er nemmere at ændre sig selv end andre.

Vandforbruget er et kapitel for sig. Vi har en watermaker, som ved hjælp at strøm (diesel) forvandler saltvand til fint drikkevand. Vi kan lave ca. 50 l i timen. Der er ingen begrænsninger i forhold til at drikke vand. Typisk skal man drikke 3 l pr person pr dag. For at få nok at drikke, bruger vi en del af køleskabet til at køle vandet ned, så husk, når man tager vand fra køleskabet at fylde beholderne op igen, så der er til de næste. Til gengæld skal der spares på øvrigt vandforbrug. Det gøres, når man vasker hænder, ved at have få dråber sammen med sæbe i hånden og vaske, og så skylle med en tynd stråle til sæben er væk. På den måde kan der vaskes hænder i en dl vand. Opvask foregår ved, at man grundigt skyller i saltvand fra hanen på køkkenbordet. Derefter kan der vaskes op i få liter varmt ferskvand.

Bad foregår ved, at man hopper i vandet, klatrer op, sæber sig ind, hopper i vandet igen og skyller sæben ud. Derefter bruger man ukrudtsprøjten med ferskvand til at spule saltvandet af kroppen. På den måde kan man tage bad i en liter vand (måske lidt mere til de langhårede :).

Tøjvask ombord er nogo. Der er på en del ankerpladser lokale, som tilbyder tøjvask, så dem benytter vi. Men der kan godt gå et par uger mellem vi kan få vasket tøj, så regn pakkelisten efter det.

Solcreme er nødvendigt på sart nordisk hud. Brug faktor 50 til at begynde med. Køb solcreme, som er koral venligt. Når man har solcreme på skal man sidde på et håndklæde, så hynder ikke bliver fedtet ind.

Når vi skal sejle:

Alle får inden første sejlads introduktion i sikkerhedsgrej og rutiner. Skipper har kontrolleret vejrudsigt, så vi er sikker på en tryg sejlads, og vi tager lige et kort møde i cockpittet, hvor vi kontrollerer, at alt og alle er klar til at sejle. Husk på en båd er kontrol bedre end tillid, så hvis man er usikker på om alt er klar, så kontroller det endelig. Skipper kan også glemme…

Derefter startes motor og anker tages op med elspillet. Hvis der er modstand slippes kontrolknappen med det samme, ellers ryger automat sikringen, og man skal i sailkabinen og aktivere den igen. Den der tager ankeret op, peger i kædens retning, så rorsmanden kan styre båden i den rigtige retning.

Derefter sejles båden ud i frit farvand og båden lægges op i vinden. Herefter kan storsejlet hejses. Forsejlet rulles ud, når vi er klar til det.

Hvis man har tendens til søsyge kan det anbefales at bruge søsygeplaster, der skal medbringes hjemmefra.

Der skal altid holdes udkig, når der sejles, så det må vi skiftes til. Der er autopilot, der kan styre båden, men man er meget velkommen til at styre den manuelt, og får selvfølgelig introduktion til det.

Man bestemmer selv, om man vil bære redningsvest, med mindre skipper forlanger det.

På længere stræk laves en vagtplan, så alle er involveret i at holde udkik. Skipper kan altid aktiveres, hvis der sker ændringer eller man bliver usikker på noget.

Sejladserne er forskellige, afhængigt af vindretning, vindstyrke og bølger, så hvad man kan lave af aktiviteter under sejlads, vil være forskelligt. Nogle gange kan man sidde på fordækket medens man andre gange gør klogt i at opholde sig i cockpittet.

Fiskekrogen lægges ud under sejlads, og er vi heldige, er der dejlige fisk at fange.

Rengøring:

Med mindre vi beslutter det, har vi ikke faste rengøringsdage, men indpasser det i øvrige aktiviteter. Skipper deltager gerne i rengøringen og er god til det. Til gengæld er han ikke god til at se, når der er behov, så alle har et ansvar for at se, når noget mangler at blive gjort. Sundowner er et godt sted at lave aftaler om rengøringen.